Η συγγραφή, εκτός των άλλων, είναι μια τέχνη οπτική. Σήμερα ειδικά που όλοι υφιστάμεθα την επιβολή και την «εμπορευματοποίηση» της εικόνας, καλούμαστε να ανακτήσουμε την ευαισθησία μας και τα αντανακλαστικά μας προκειμένου να επιλέξουμε τις εικόνες εκείνες που μας αφορούν και που θα μπορούσαν να «αξιοποιηθούν» προς όφελος της μυθοπλασίας. Με άλλα λόγια το βλέμμα μας οφείλει να ασκηθεί όχι μόνο στην παρατήρηση αλλά και στην αξιολόγηση ώστε να συλλέξουμε το ανεκτίμητο «υλικό» που μας προσφέρει η πόλη που κατοικούμε. Η Αθήνα δεν είναι μόνο πηγή έμπνευσης αλλά και δράσης, είναι η αρένα όπου πράγματα «συμβαίνουν» και ανατρέπονται καθημερινά, όπου οι αδύναμοι έρχονται αντιμέτωποι με κάθε μορφή εξουσίας και βίας, σημείο συνάντησης χαρακτήρων και ιστοριών, ο τόπος όπου η ατομική «μοίρα» τέμνεται με το συλλογικό ασυνείδητο ή με τους αστικούς μύθους που παραμονεύουν σε κάθε γωνιά της. Την ώρα που πλήθος ξένων συγγραφέων, ποιητών και δημοσιογράφων επισκέπτονται την πόλη μας προκειμένου να εμπνευστούν, να καταγράψουν τις μεταβολές και τις συγκλονιστικές ιστορίες που είναι σε εξέλιξη στους δρόμους και στις πλατείες, πρέπει κι εμείς να ασκηθούμε στην παρατήρηση των αλλαγών και στην άντληση υλικού για τις δικές μας ιστορίες.

 

  Οι τοίχοι της πόλης μας έχουν μετατραπεί σε έναν απέραντο καμβά όπου αποτυπώνονται ιστορίες με γκράφιτι, στένσιλ, ευφυή σχόλια και ενίοτε πρωτότυπα έργα με ενδιαφέρουσα οπτική και αισθητική. Οι εξωτερικοί χώροι προσφέρουν άφθονο υλικό, ιδανικοί για έναν συγγραφέα που μπορεί να μετατρέψει έναν περίπατο σε μια δημιουργική εμπειρία, έχοντας εκπαιδευτεί στο πώς να αποσπά και πώς να ενσωματώνει στο γραπτό του τα προσφερόμενα ερεθίσματα και το πώς να «μεταφράζει» σε λέξεις τις σύνθετες και ενίοτε «κρυπτογραφημένες» εικόνες.

image

«H χρήση της εικόνας στη δημιουργική γραφή» είναι ένα, ήδη δοκιμασμένο, σεμινάριο δημιουργικής γραφής με τη δυναμική χρήση της φωτογραφίας και κινηματογραφικών ταινιών. Μέσα από ειδικά σχεδιασμένες ασκήσεις θα μάθουμε:

1. Να εντοπίζουμε τις εικόνες εκείνες που μπορεί να αποτελέσουν την πρώτη ύλη για την κατασκευή του δικού μας (μυθιστορηματικού) κόσμου• εικόνες που μπορεί να ενταχθούν και να ενσωματωθούν στο εν εξελίξει γραπτό μας, να λειτουργήσουν ως ερέθισμα για μια αναπάντεχη πτυχή του θέματός μας ή ως μοχλός που θα φέρει στην επιφάνεια άλλες, ασυνείδητες, μη ορατές στο γυμνό μάτι, διαστάσεις.

2. Να «διαβάζουμε» και να αποκωδικοποιούμε τις δικές μας φωτογραφίες και να μεταφέρουμε τα βιώματά μας στο χαρτί. Θα αποφασίσουμε για το χώρο που θα εκτυλιχθεί η ιστορία μας και θα τον μελετήσουμε• θα τον φωτογραφίσουμε και θα τον συζητήσουμε με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.

3. Να εντοπίζουμε στα λογοτεχνικά κείμενα που θα μας δοθούν, τις εικόνες εκείνες που εξελίσσονται σε μοτίβα και ενισχύουν την πλοκή, καθώς και τις απαραίτητες τεχνικές για την κατασκευή πολυδιάστατων χαρακτήρων.

4. Να παρατηρούμε τον κόσμο, την τέχνη αλλά και την καθημερινότητα ως συγγραφείς. Να διακρίνουμε τον υπαινιγμό, την πολυσημία, τη συνύπαρξη μικρόκοσμων, τις ασυνείδητες ορμές και τον σουρεαλισμό που διέπουν την καθημερινότητα μας. Μέσα από δικές μας φωτογραφίες, αλλά και των άλλων μελών της ομάδας, μέσα από φωτογραφίες που θα μας δοθούν ή αποσπάσματα κινηματογραφικών ταινιών που θα παρακολουθήσουμε, θα ασκηθούμε στο «χτίσιμο» της ατμόσφαιρας, στην κατασκευή χαρακτήρων, στην επινόηση λειτουργικών διαλόγων, πλοκής και ανατροπών και κυρίως, στο πώς θα τροφοδοτούμε τα κείμενά μας με ζωντανές μεταφορές και ανατρεπτικές σκηνές.

Στόχος του σεμιναρίου είναι η άντληση υλικού από το περιβάλλον μας, η μετάφραση της εικόνας σε λέξεις, ο εντοπισμός των ερεθισμάτων που προσφέρονται σε ένα αστικό τοπίο αλλά και σε εσωτερικούς, ιδιωτικούς χώρους, προκειμένου να συνθέσουμε τις δικές μας γραπτές αφηγήσεις, οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν ένα αυτοτελές έργο ή να ενταχθούν σε ένα έργο μεγαλύτερης έκτασης (νουβέλα/ μυθιστόρημα).

image

Έναρξη Σεμιναρίων: 8/4/2016, 6:30 μ.μ.
Διάρκεια 30 ωρών (δέκα συναντήσεις)
Κόστος: 200 ευρώ
( Έκπτωση σε φοιτητές και ανέργους)

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Λαμάχου 3 (Πλάκα), 2ος όροφος, Αθήνα 10557

Περισσότερες πληροφορίες στις σελίδες:

https://amantoglou.gr/
facebook: https://www.facebook.com/transcultural.studies/?fref=ts
https://www.facebook.com/ARMAzone-962970700425685/
https://www.facebook.com/argiro.mantoglou
Email: amantoglou@hotmail.com

Η Αργυρώ Μαντόγλου είναι συγγραφέας έξι μυθιστορημάτων και δυο ποιητικών συλλογών. Έχει ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μετάφραση και τη δημοσιογραφία. Τακτικός συνεργάτης του ένθετου «Βιβλιοθήκη» της Ελευθεροτυπίας από το 1999, έχει δημοσιεύσει επισταμένως κριτικές και θεωρητικά άρθρα σε θέματα λογοτεχνίας. Κείμενά της και κριτικά σημειώματα έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά,  εφημερίδες  και στον ηλεκτρονικό τύπο.  Έχει μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλική Λογοτεχνία και Κριτική θεωρία και έχει διδάξει επί σειρά ετών δημιουργική γραφή στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, στους «Κύκλους Επιμόρφωσης» των εκδόσεων Gutenberg, στον Φωτογραφικό Κύκλο “Εννέα”, στην «Εταιρεία Διαπολιτισμικών Σπουδών», στο «National Writing Centre of Wales» κ. ά.

Δημοσίευση στην Athensvoice 24/3/2016